lördag 3 oktober 2015

Min jullista

Min julgalna syster är ibland på mig om att jag ska göra en egen jullista på min blogg. Idag när jag gick och plockade lite började jag fundera lite så här kommer...

Carinas Jullista!

På sommaren när fåglarna kvittrar och du ligger i hängmattan och svettas och drömmer om julen, vad är det du drömmer om då? 
Jag drömmer nog om känslan av förväntan och possitiva känslor - julmys med familjen och tända ljus, långa julklappsutdelningar, "Polarexpressen", julgodis, ledighet. 

När julen närmar sig och julkänslorna börjar spira i kroppen, vad är det som får dem att vakna till liv?
Eftersom jag har en jultokig syster så är det oftast hennes julprat och jullängtan som smittar av sig på mig och får mig att börja drömma om julen.

Tycker du att stressen inför julen är possitiv eller negativ?
I lagom mängd är den possitiv tycker jag. Den bygger upp förväntan och fyller dagarna med mening. För mycket blir härdsmälta och sur familj så det gäller att stressa lagom!

Vilken låt är den ultimata jullåten för dig, den som fyller hela kroppen med värme och possitiva julkänslor? 
"I'm dreaming of a white Christmas" med Bing Crosby!

Har du några speciella minnen förknippade med just den låten?
Varje år när vi växte upp lussade jag och syrran för mamma och pappa, och då ingick den i vår repertoar. Så jag får tillbaka den härliga känslan av musikövning inför julen delad med en av mina viktigaste personer, min syster! 

Har du några traditioner runt Lucia? 
Inte speciellt. Barnen lussar alltid på mitt jobbet och det är något speciellt med det. Även mina barn har ju lussat men jag gråter inte för att de börjar komma förbi den åldern nu. Men jag har alltid haft en dröm om att barnen ska lussa för mig och Anders på morgonen, lika som jag och syrran gjorde för mamma och pappa. Men det kommer nog aldrig hända...

Hur viktiga är julklapparna i ditt julfirande? 
De är absolut viktiga, och fyller en stor del av julafton!

Ger ni vuxna varandra många julklappar eller har ni gått över till julklapps spel eller andra lösningar, vuxna emellan? Om ni har gjort det, handen på hjärtat, saknar du att få många julklappar?
Vi ger varandra många julklappar, vuxna emellan. Jag skulle absolut tycka att det var jättetomt utan långa julklappsutdelningar där jag får öppna paket och jag får se mina nära och kära ta emot mina gåvor som jag har jobbat med så länge!

Kommer tomten på besök hemma hos er på julafton?
Tomten lämnar paket under granen till barnen att öppna på julaftons morgon. Men på dagen brukar någon av barnen klä ut sig nu för tiden och vara tomte istället. Den riktiga tomten får ägna sin tid åt de lite mindre barnen istället.

Vilken juldekoration hemma hos dig kan du inte klara dig utan på julen?
Hemma hos oss blir det ingen jul utan en julgran!

När känner du den riktiga "julaftonmyskänslan"?
Julen börjar hos oss den 23:e när vi tittar på "Polarexpressen" och "White Christmas" tillsammans. Men den riktiga julkänslan kommer när Benjamin Syrsa önskar god jul:)

Hör alkoholhaltiga drycker ihop med erat julfirande?
Nej, hos oss har vi vita dagar 365 dagar om året.

Hur stor del i erat julfirande har din religon och Jesus födelse?
En mindre plats måste jag säga. Mer på Lucia och mindre på Julafton. Många traditioner vi har, har säkert sitt ursprung i tron, men det har glömts bort idag. Jag pyntar mitt hus med tomtar men inga Jesubarn eller krubbor. Någon julkyrka och änglar finns också som dekoration, men jag tänker mycket mer på tomten än Jesus på julen.

Vilken är din bästa julklapp någonsin?
Svårt, svårt... Jag blev väldigt lycklig när jag var liten och fick en docka som kunde kissa, det kanske är svårt att bräcka den känslan man upplever som barn av total lycka..

Om du skulle få möjlighet att träffa jultomten en dag, vad skulle du vilja göra och vad skulle du säga?
Jag skulle vilja se tomtens verkstad och få flyga med tomten i hans släde bakom renarna. Sedan är jag ju nyfiken på att få reda på hur han tar sig upp till släden igen efter att han har lämnat julklapparna...

Ja, nu är den här jullistan slut! Jag hoppas att du också vill svarar på dessa frågor runt julen och har en trevlig stund medans du gör det:) 

Kramar från mig❤️

3 kommentarer:

  1. Hahaha, blev ett gapskratt här när jag läste om din bästa julklapp någonsin...!! Men vad kul att du gjorde en jullista! Och BRA var den också så den ska jag svara på på min julblogg och tipsa andra om!!

    SvaraRadera
  2. Här är ett svar till:)
    http://johannasjulblogg.blogspot.se/2015/10/carinas-jullista.html

    SvaraRadera