lördag 30 maj 2015

Sommarfin altan

Nu när sommaren är påväg har jag, liksom alla andra, sug efter att vara ute på altan mycket. Men våran altan behövde en uppfräshning av tyger efter vintern. Så förutom att tvätta tygerna i möblerna har jag sytt nya gardiner, kuddar och ett draperi. Tygerna jag har använt är återbrukade tyger från sängkläder, gardiner och pappas båtdynor. Tyget från pappas båtdynor är gulnat och tråkigt på utsidan, men vänder man på tyget så är det mesta klart blått igen. Känslan att ha en fräsh altan inför sommaren, utan att lägga ut en krona, är väldigt trevlig:)

Gardinerna jag hade uppe har varit med några säsonger nu och hade både bleknat och möglat. Bort med dem! Istället använde jag ett påslakan som inte fungerar till quiltning så bra pga det stora mönstret. Mönstret ska föreställa moln, himmel och små flygande fåglar, om det inte syns.

Det rutiga tyget är från gamla gardiner jag har fått. 

I soffan fanns tre tråkiga kuddar som inte passade in. Bort med dem och istället sydde jag nya överdrag som jag stoppade in innerkuddarna i. 

Självklart sydde jag kuddarna i enkel lappteknik, dels för att det är snyggt och dels för att kunna ta tillvara på mindre bitar och göra det till något större:) Jag fodrade kuddarnas framsida med vadd och quiltade dem. På bakisdan däremot använde jag bara ett vanligt bomullstyg från ett gammalt påslakan.

Jag tog den enkla och snabba vägen och sydde ihop öppningen på kudden i symaskin. Det skulle jag inte göra annars men för en kudde ute på altan duger det. 

Även fotöljen fick en ny kudde i samma stuk. Tyvärr började tyget tryta så jag letade reda på ett blommigt tyg i passande färg. Också ett gammalt påslakan som jag har använt till att väva mattor av. Återbruk, återbruk, återbruk...:)

Jag har också sytt ett enkelt draperi, om man vill skärma av lite.

För att det inte ska blåsa upp har jag sytt ett "ankare" som jag kan sätta dit när draperiet används.
Ankaret är enkelt sytt av ett byxben i jeans och fyllt med grov sand från sandlådan:) Det fungerar perfekt!

Kommande projekt kommer att bli en quiltad filt för utomhusbruk. Längtar efter att sätta igång med den! Men först ska jag sy en fiskeväska till Pontus. Det är så sällan han vill ha något som jag gör, så när han frågar är det jätteroligt! Jag håller också på att grunna på den här lilla "stålkorghyllan" jag har tagit reda på.
Perfekt att ha ute på altan men korgarna fungerar inget bra, eftersom hålen är så stora. Jag har inte riktigt kommit på en snygg lösning ännu, men det kommer nog om det får gro ett tag till i skallen:)

Trevlig Helg!

1 kommentar:

  1. Det blev verkligen fint, och kuddarna blev jättefina! Extra snyggt att allt är färgkoordinerat i olika nyanser av blått:) Det gjorde du bra! Såg den där stålkonstruktionen och tyckte den var mysig - ska bli kul att se hur du kommer att använda den:) Glöm inte att visa upp Pontus fiskeväska här på bloggen:) Kram syrran!

    SvaraRadera